- If guns are outlawed only outlaws will have guns -
Club fondé en 1930 club opgericht in 1930
Stand de tir asbl "LA DEFENSE" vzw Schietstand
Cercle de tir affilié aux divers organismes officiels:
ARSPB - KSVPB - URSTBF - VSK - BPSA
Club de tir "La Défense" asbl © 2021
- Quai des Usines - 20/22 - Werkhuizenkaai -
Bruxelles 1000 Brussel
Tir IPSC verordening
Woensdag van 13:00 tot 23:00
Marc
Marc Cauchies & Paul Kollmann
Wat is parcourschieten en IPSC?
URSTBf erkent het parcoursschieten als de discipline 21. Het is geen Olympische discipline (ISSF) maar ze wordt georganiseerd door BPSA (Belgian Parcours Shooting Association) in België en door IPSC (International Practical Shooting Confederation) op internationaal vlak.
Zoals de schermkunst of het boogschieten is deze disipline uit het gevechtschieten afkomstig, parcoursschieten is snel een erkende sport geworden. Zelfs als er snelvuur-technieken gebruikt worden, is het parcoursschieten geen training voor ordediensten of de krijgsmacht (geen bescherming of ontwijking, gelijkbenige schiethouding…).
Diligentia Vis Celeritas (DVC) is het motto van IPSC: precisie, kracht, snelheid. Het is een goede samenvatting van de discipline: zo precies en zo rap mogelijk schieten met een wapen van een bepaald kaliber en van een bepaalde kracht.
Het enige doel is het plezier van de overwinning op zichzelf, controle van een beweging, van het correcte gebruik van verschillende schiettechnieken om de voorgestelde schietstages op te lossen.
Veiligheid !
Gezond verstand, is de enige voorwaarde om u in te schrijven bij de IPSC-sectie: veiligheidsregels kunnen naleven, is de enige echte eis.
De opleiding is veilig. De RO (Range Officer, Engels is de internationale taal van IPSC) volgt iedere schutter tijdens zijn verplaatsing, ongeacht zijn niveau (van een gewone plaatselijke training tot de wereld kampioenschap). Hij staat in voor het goed en veilige verloop van de training of match, voor de schutter en de omstaanders.
Wie mag parcourschieten beoefenen?
Het kunnen gegroepeerd raak schieten vanaf 15 meter in het zwart op een C50 schijf is een voordeel maar is geen vereiste! Een beginnende schutter zal aanvaard worden: hij zal de parcoursschiettechnieken direct leren. De schiethouding, de mikorganen en het houden van het wapen zijn kenmerkend en moeten geleerd worden. Ze zijn anders dan die van het precisieschieten. In ieder geval zal de training aan de evolutie van de schutter aangepast moeten worden. Een meer gevorderde schutter zal vaak moeten aanvaarden om andere technieken terug aan te leren.
Een goede fysieke conditie zal altijd een voordeel blijven in iedere sportieve discipline maar is ook hier weer geen vereiste. Verschillende fysische handicappen passen volledig bij het beoefenen van het parcoursschieten, zelfs in wedstrijden.
De uitrusting ?
De uitrusting bestaat uit een handvuurwapen van kaliber 9 X 19 mm minimum, een riem, een holster (die min de trekker afschermt), 3-4 laders en ladertassen. Advies krijgen van andere sectieleden is ideaal voor de aankoop. Om te beginnen zijn alle semiautomatische pistolen (GP, CZ, Beretta, Colt, …) voldoende. Een geschikter wapen zal later kunnen gekocht worden volgens de smaken en de behoefte van de schutter. Het gebruik van een revolver is mogelijk maar blijft minder voorkomend.
De mogelijkheid om het parcoursschieten met een « airsoft » wapen te beoefenen werd onlangs in enkele clubs voorgesteld. Het kan nuttig zijn voor de jongeren onder de 16 die zo de technieken van de discipline kunnen leren. Zestien jaar is de minimum leeftijd om parcoursschieten met een vuurwapen wettelijk te beoefenen. Het kan ook een oplossing zijn voor de mensen die geen vuurwapen willen kopen of die de administratieve problemen met betrekking tot het bezit van een vuurwapen willen vermijden.
Er zijn verschillende categorieën in IPSC. Vereenvoudigd luid het als volgt:
Production: wapen uit een bepaalde lijst, met een kaliber van 9 X 19 mm, eerste schot in dubbel actie, 15 patronen maximum in de lader
Standaard: wapen in simpele actie (type 1911, …),Open: kaliber 38SA of 9mm voor major, compensatiemechanisme, optische richting.
De prijs voor een training hangt af van de schutter. Een gemiddelde van 100 à 150 patronen zijn geschoten per training. Het herladen van je eigen munitie is vaak een nodige stap behalve voor de 9 X 19 mm, die goedkopere is.
Klassement van de schutters
Het klassement van de schutters is gemaakt volgens de behaalde punten in de geraakte doelzones (de waarden van de verschillende zone van het doel veranderen volgens het kaliber en de kracht van de gebruikte munitie) verdeeld door de genomen tijd om het parcours af te leggen. De ratio’s (Hit factor) behaald door de verschillende schutters gaan het klassement vormen, van de hoogste naar de laagste.
De klassementen gebeuren in de wapencategorieën maar ook in de leeftijd- en geslachtcategorieën
Schietstages
De schietafstanden verschillen tussen 1 en 60 meters en het aantal gevraagde schoten is 32 maximum. Er bestaan kartonnen doelen (2 schoten per doel) en metalen doelen die omvallen. Het parcours telt ook vaak niet-schietende doelen (Penalty), schermen (Hard Cover) of bewegende doelen (“Bobber”, “Runner”, …). Het parcoursschieten is niet hetzelfde als het “fun” schieten door de toepassing van een bepaald, weldoordacht en universeel reglement met betrekking tot de schietstages en de gebruikte doelen. Het bewegend, lopend schieten is door de WET toegestaan in parcoursschieten maar niet in het “fun” schieten.